A 89 segons de mitjanit, el Rellotge de l’Apocalipsi marca la precarietat de la situació mundial actual
Cada any, el Rellotge de l’Apocalipsi adverteix sobre el punt en què ens trobem abans de la destrucció total i definitiva del nostre planeta amb tecnologies creades per nosaltres mateixos.
El Rellotge de l’Apocalipsi (Doomsday Clock, en anglès), és un rellotge simbòlic que utilitza l’analogia dels minuts que li resten a la humanitat per a arribar a mitjanit, hora que representa la catàstrofe global. Aquest rellotge va ser creat a l’inici de la Guerra Freda per un grup de científics de la Universitat de Chicago.
Una Junta de Ciència i Seguretat, formada per experts en tecnologia nuclear i ciència climàtica, ajusten a principis d’any les manetes del rellotge. Aquests experts segueixen diverses dades relacionades amb el nombre d’armes nuclears al món, les parts per milió de CO2 a l’atmosfera, l’acidesa dels oceans i l’augment del nivell del mar. També valoren els esforços dels líders i ciutadans per reduir els perills nuclears i les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Amb tota aquesta informació, la Junta emet un judici sobre les possibles conseqüències si no s’actua de manera urgent.
Aquest any 2025, el rellotge marca que ens trobem a 89 segons de la mitjanit, més a prop que mai. L’any 2023 i 2024 ens trobàvem a 90 segons, l’any 2020 a 100 segons i l’any 2018 a 120 segons. Aquest canvi d’agulles es deu a un conjunt de factors, principalment les tendències nuclears, les noves tecnologies transgressores, el canvi climàtic i les amenaces biològiques.
El perill de l’ús nuclear continua augmentant a causa del desenvolupament de noves capacitats i la poca força dels tractats TPN i TPAN davant de països com Rússia, la Xina i els Estats Units, els quals han adoptat postures alineades amb el moviment d’avenços nuclears. Aquestes postures podrien fàcilment derivar a una guerra nuclear.
Amb els avenços i propostes d’integrar la intel·ligència artificial a les armes de guerra es plantegen qüestions sobre fins a quin punt les màquines poden prendre decisions militars. A mesura que l’ecosistema d’informació global es torna més desorganitzat, es fa més difícil resoldre els grans reptes als quals s’enfronta la societat. La intel·ligència artificial (IA) podria empitjorar aquesta situació, accelerant encara més el caos en comptes d’ajudar a controlar-lo.
El 2024 va ser l’any més calorós registrat, amb esdeveniments climàtics extrems com inundacions, ciclons, calor extrema, sequeres i incendis. A escala global, les campanyes electorals van demostrar que el canvi climàtic era una prioritat baixa, especialment a països com els Estats Units.
El moviment de les manetes a un segon menys que l’any 2024 indica que, amb el món tan a prop del precipici, qualsevol moviment, per petit que sigui, hauria de ser vist com un senyal d’extrem perill i una advertència clara que cada segon incrementa la possibilitat d’un desastre global.
Enllaç a l’anunci oficial!